Kunstenaars, Studio Onvervalst

A
Tom Abbink
Matthew Allen

B
Marcel van den Berg
Pieter Bijwaard
Rob Bouwman
Bouwman | Uilenbroek
Erik de Bree

C
Sigrid Calon
Aquil Copier

F
Tijl Orlando Frijns

G
Jasper van der Graaf

H
Terry Haggerty
Lieven Hendriks

K
Geertje van de Kamp
Stefan Kasper
Joost Krijnen

L
Peter Lipton
Gijs van Lith
Lucas Hoeben

M
Harry Markusse
Joanneke Meester

N
Guido Nieuwendijk

P
Jan van der Ploeg
Bertjan Pot

R
Sander Reijgers
Jochem Rotteveel
Ronald Ruseler

S
Simon Schrikker
Martijn Schuppers
Tonneke Sengers
Mari Stoel
Arthur Stokvis
Clary Stolte
Graphic Surgery

T
Koen Taselaar
Boris Tellegen
Veerle Thoben
Esther Tielemans
TRIK

U
Vincent Uilenbroek

V
Frans Vendel
Kees Visser
Jan Maarten Voskuil
Coen Vunderink

W
Róger Walschots
Marjolijn de Wit

Z
Michiel van der Zanden

 

Tom Abbink

Abbink werkt in zijn werk aan een wereld die heel letterlijk gebouwd is op de resten van onze huidige wereld en collectieve beeldgeheugen. Waarin autobiografische elementen een plek vinden en Abbink de kans ziet een andere beslissing te nemen of gemaakte keuzes te heroverwegen. Een wereld die hij met elk werk steeds verder ontdekt.

Abbink bouwt zijn tekeningen en collages op uit een aantal  steeds weer terugkerende elementen. Een schutting, pallets, huizen, wegen, ladders, voertuigen, elementen van opbouw en beschaving.

Leegte, of beter het niet ingevulde speelt een belangrijke rol. Abbink weet bij de kijker een soort melancholisch verlangen op te wekken naar iets wat ze helemaal niet kennen. Zoals je nog nooit in Timboektoe kan zijn geweest maar er wel een bepaalde romantische voorstelling bij kan hebben. Vertrouwd en onbekend tegelijk.

Voor meer info tomabbink.com

Matthew Allen

Het werk van Matthew Allen volgt een continu onderzoek naar de materialiteit van verf op doek en naar de formaliteit van het schilderen zelf: in kleur, medium en proces.

De puurheid van het medium en de beleving van kleur vormt de kern van de abstracte benadering van de kunstenaar. Zijn schilderijen zijn composities op basis van een grondkleur gecoat met transparante of doorzichtige glanzende lagen, die subtiele en atmosferische gradaties in kleurtonen teweeg brengen.

Zijn werk doet denken aan het werk van Amerikaanse colour field schilders als Kenneth Noland en Morris Louis uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. Hun werk, puur van kleur, vorm en expressie heeft een bijna therapeutische werking, die bij de kijker een sensitief en emotioneel gevoel teweeg brengt.

Voor meer info Matthew_Allen

Marcel van den Berg

MarcelvdBerg-thumbnailbMarcel van den Berg’s schilderijen laten zien zien hoe hij de wereld aanvoelt. Van den Berg gelooft in de fysieke kracht van de verf. Zijn verfgebruik is expressief en direct. Het werk lijkt constant in beweging. Het proces is voortdurend onderhevig aan veranderlijke ideeën over status, inhoud en betekenis. Conceptueel gezien bevraagt en bekritiseert hij sociale en culturele mechanismen aangaande de associatie van minderheden. Het resultaat is nooit van te voren vastgesteld en kan zowel abstract als figuratief zijn.

Voor meer info mvandenb.com

Pieter Bijwaard

Het is niet eenvoudig om het werk van Pieter Bijwaard te definiëren. Zoveel stijlen en technieken, los, strak, kleurrijk, zwart/wit, figuratief en abstract. Toch is elk beeld onmiskenbaar van dezelfde maker. Ongeacht de techniek die gehanteerd wordt, is er telkens sprake van een bijna tastbare wereld achter de vorm. Waar het over gaat blijft een mysterie, maar het beeld dat wordt waargenomen brengt de kijker ergens waar het geheimzinnig is en intens. Het beeld kan sober zijn, maar ook complex en doorwerkt. Experiment en vaardigheid gaan hand in hand, zodat het werk een levendige vakkundigheid uitstraalt.
De kunstenaar behoudt ten alle tijde de vrijheid om te onderzoeken en te veranderen.
Wat alle werken gemeen hebben is het papierformaat; 32,5 x 25 cm.
Uitzonderingen hierop zijn de tekeningen die vervaardigd zijn voor de vele boeken, die Pieter Bijwaard maakte, meestal in samenwerking met schrijvers en dichters.

Voor meer info pieterbijwaard.nl

Rob Bouwman

Rob-Bouwman-thumbnailbAls schilder bevindt Bouwman zich in de hedendaagse abstractie.

Door het balanceren tussen de zichtbare werkelijkheid en pure abstractie, tussen beeld en afbeelding, ontstaat een dualiteit in zijn werken. Wat volgens Bouwman de essentie is van het schilderen en tekenen.

Voor meer info robbouwman.com

Bouwman | Uilenbroek

Rob Bouwman en Vincent Uilenbroek zijn een kunstenaarsduo die werken vanuit een gemeenschappelijke interesse in beeld, proces en handeling.

Het werk van Bouwman komt voort vanuit een contextueel, beeldend en verf-technisch onderzoek naar kleur, vorm en verschijning. Zijn kunstenaarschap draait om het beheersen en in context zetten van zijn beeldtaal en zijn werk kan worden gezien als interpretatieve benadering ten opzichte van de moderne schilderkunst. Bij Vincent Uilenbroek draait alles om de restvormen die hij laat ontstaan. Een proces van het inzetten van een handeling die vorm creëert om deze vervolgens weer deels weg te halen. Het lijken verlaten beelden, zogenaamde geestbeelden die onbewust op je netvlies blijven hangen. Door deze samenwerking werden beide kunstenaars voortdurend gedwongen nieuwe en andere keuzes te maken. Dit levert naast enkele overeenkomsten ook veel contrasten op in het uiteindelijke beeld.

Voor meer info robbouwman.com  vincentuilenbroek.nl

Erik de Bree

Erik-de-Bree-thumbnailbWerken in series voert De Bree tot de bodem van zijn fascinaties. Het onderwerp wordt in de volle breedte bestudeerd en teruggebracht naar een interessante abstractie.

Deze zeefdruk refereert naar een werk uit zijn meest recente serie uit 2015.

Voor meer info erikdebree.com

Sigrid Calon

Sigrid Calon bewandelt de rafelranden van kunst en vormgeving vanuit haar fascinatie voor textiel.
Door onderzoek en experimenten naar het karakter van (ongebruikelijke) materialen en technieken komt zij tot een uitgesproken beeldtaal.

Zoals een componist een muziekstuk componeert met een handvol noten, zo creëert Calon haar composities met slechts een aantal kleuren en basiselementen.

Sigrid Calon woont en werkt in Tilburg.

Voor meer info sigridcalon.nl

 

Aquil Copier

Acuil-copier-thumbnailbHet onconventionele werk van Aquil kenmerkt zich door een samenspel van klassieke tradities uit de schilderkunst gecombineerd met moderne technologie.

Hiermee onderzoekt hij de mogelijkheden van perceptie door het opzoeken van de grenzen binnen de schilderkunst.

Speciaal voor Studio Onvervalst heeft hij deze multiple vervaardigd.

Voor meer info aquilcopier.nl

 

Tijl Orlando Frijns

Tijl Orlando Frijns heeft nationaal en internationaal tentoongesteld. Binnen zijn werk speelt architectuur en constructie een belangrijke rol. Zijn objecten en installaties zijn helder en hebben een strakke dynamiek. Tijl maakt tevens computer geanimeerde werelden met eigen bouwwerken en zijn er verwijzingen naar het Russische Suprematisme en de Stijl.

Voor meer info tijlorlandofrijns.nl

Jasper van der Graaf

De tekeningen, schilderijen en muurschilderingen van Jasper van der Graaf (Dordrecht, 1975) zijn opgebouwd uit strakke vlakken, elastische lijnen en dynamische structuren, die elkaar lijken aan te trekken en af te stoten. De spontane bouwsels doen denken aan vormen uit de natuur of abstracte graffiti. Zijn werk komt tot stand vanuit de recycling en herschikking van eerdere ontwerpen, als het enten van een plant, waaruit weer iets nieuws groeit.

Voor meer info jaspervandergraaf en murals

Terry Haggerty

Terry Haggerty ( 1970 London) creëert op groot formaat abstracte schilderijen en tekeningen op doek of papier die de principes van minimalisme combineert met de visuele effecten van Op art.

Terry Haggerty (born 1970 London) creates large-format, abstract paintings and drawings on canvas or paper that combine the principles of Minimalism with the visual effects of Op art.

More info: Terry Haggerty

Lieven Hendriks

Het werk van Hendriks kenmerkt zich door de toepassing van trompe l’oeil. Zijn onderwerpen zijn veelal eenvoudig en daardoor zeer krachtig, omdat ze ook – zo lijkt het – eenvoudig zijn geschilderd. Het beeld is vaak in twee, drie lagen te ontleden. Zijn werk is doortastend, gerafineerd en expresief tegelijk.

Voor meer info lievenhendriks.com

Geertje van de Kamp

geertjekamp-thumbnailb
Geertje van de Kamp maakt abstract werk waarbij de handeling en het materiaal centraal staan. Van de Kamp gebruikt patronen en rasters maar ook elementen uit de natuur die ze als uitgangspunt neemt voor haar werk.

Het werk kenmerkt zich door een combinatie van de strakke vorm, de schilders geste en het organische.

Voor meer info geertjevandekamp.com

Stefan Kasper

Stefan-Kasper-thumbnailbStefan Kasper tekent grote werken waarin waarheid en fictie elkaar kruisen. De tekeningen zijn samengesteld uit verschillende stukken papier. Letterlijk aaneengeplakt krijgt het werk een collageachtig karakter. Samen vormen de vellen papier een werk: zoals de gedachten van de maker samengevoegd in een verhaal. Sporen van het uitgummen, vegen, snijden en plakken blijven zichtbaar en tonen het groeiproces in de tekeningen. Kasper geeft een open blik in een persoonlijk archief waarin zijn fascinatie voor mystiek, geweld, het menselijk lichaam, dieren, het absurde alledaagse, truttigheid en idiotie zijn verzameld door middel van foto’s uit tijdschriften en kranten.

Voor meer info stefankasper.nl

Joost Krijnen

Joostkrijnen-thumbnailbHet werk van Joost Krijnen heeft een zeer tekenachtig karakter, het is alsof hij de kijker meeneemt in het maakproces. Snelle krabbels, fraaie lijnen, dagelijkse notities en een evenwichtige compositie kenmerken deze ogenschijnlijke zoektocht, waarbij boeiende interacties ontstaan. Joost Krijnen kreeg in 2015 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst uitgereikt door Zijne Majesteit de Koning en won eveneens ‘De Scheffer’ prijs voor jong talent van Vereniging Dordrechts Museum. Volgens het juryrapport van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst bezit Krijnen de kwaliteit om met een enkele lijn iets neer te zetten. Hij laat het onderwerp knap van schaal verspringen, waardoor er een spanning in het werk komt.
Voor meer info Joostkrijnen.nl

Peter Lipton

Het werk van Peter Lipton kenmerkt zich door zijn objectieve registerende kijk op de wereld. Zijn werk bestaat veelal uit landschappen en natuurfotografie die hij tijdens zijn reizen maakt.

Zijn afstudeerproject waarin hij het Noord Amerikaanse landschap in zijn verscheidenheid weet vast te leggen maakte veel indruk. Ook deed Lipton een project op de Falkland eilanden samen met kunstenaar Jasmijn Visser. Peter Lipton is werkzaam voor o.a de Volkskrant en het NRC Handelsblad.

Voor meer info peterlipton.nl

Gijs van Lith

gijsvanlith-thumbnailbIn de kleurrijke abstracte werken van Gijs van Lith ligt de focus op de schilderkunst.

Bij zijn procesmatige manier van werken verkent hij ideeën over materialiteit, licht en tijd. Hij werkt systematisch en legt veelal connecties naar (kunst-) geschiedenis en theoretische inzichten.

Voor meer info Gijsvanlith.nl

Lucas Hoeben

LucasHoeben_thumbnailSinds 2013 werken Karla Hoeben en Martijn Lucas Smit – als Lucas Hoeben – aan een groot conceptueel project ter eerbetoon aan de kunst. Ze onderzoeken het kunstlandschap en inventariseren daarbij alle mogelijke lagen van de diverse toegepaste technieken, elimineren de details en reproduceren haar manifestaties.
De contouren van het gekozen onderwerp worden nauwkeurig op papier gezet, het belangrijkste uitgangspunt voor het onderzoek van het betreffende werk. Tekenen, als basistechniek, wordt daarmee logischerwijs gehanteerd als dé methode voor het onderzoek. De tekeningen zijn opgebouwd uit krassen binnen het gekozen contour.
Drukwerk is een van de categorieën die tot dusver is gedefinieerd en tevens het uitganspunt voor de zeefdruk bij Studio Onvervalst.

Voor meer info Lucashoeben.com

Harry Markusse

De schilderijen van Harry Markusse (1990) zijn abstract en minimalistisch.

Zijn interesse ligt bij vorm, kleur en compositie.

De som van deze aspecten levert een dynamisch en helder beeld op die hij speels en strak op doek schildert. Harry Markusse is een jonge schilder die zichzelf al goed op de kaart heeft gezet in Nederland. Zijn werk is ondergebracht in o.a. de collectie van het Ministerie van buitenlandse zaken.

Voor meer info harrymarkusse.com

Joanneke Meester

 

Joanneke Meester verwierf internationale bekendheid met een pistool gemaakt van haar eigen huid. In haar recentere werk gebruikt zij tekst waarin existentiële vragen in de vorm van beeld tot uiting komen.

Haar werk wordt vaak door middel van een installatie tentoongesteld zodat het in een bepaalde context wordt geplaatst.

Meester ging naar de Hogeschool voor Kunsten, het Sandberg Instituut en voltooide haar Master in de Filosofie ‘Kunstenaar en wereld’. Haar werk wordt tentoongesteld op openbare plaatsen, in (inter) nationale kunstinstellingen, galeries en musea zoals het Centre Pompidou, Moca Shanghai en Tokyo Hara.

Joanneke Meester wordt vertegenwoordigd door Dudok de Groot Gallery.

Voor meer info joannekemeester..com

Guido Nieuwendijk

Het werk van Guido Nieuwendijk kenmerkt zich door zijn fascinatie met het alledaagse. Het begint veelal bij een krabbeltje in een schetsboek dat hij vervolgens verder uitwerkt in de computer. De vormentaal is strak, kleurrijk, humoristisch en speels. Zijn werk bestaat uit kleine schilderijen, enorme muurschilderingen en objecten.

Zijn werk is te zien in zowel binnen als buitenland. Ook runt Guido Nieuwendijk samen met Marije Vermeulen het initiatief TADA, Temporary Atrspace of Dutch Abstracts.

Voor meer info guidonieuwendijk.com

Jan van der Ploeg

janvdploeg-thumbnailb
Jan van der Ploeg is voornamelijk bekend om zijn muurschilderingen in musea, publieke ruimtes en privé locaties. Ze zijn monumentaal in omvang waarin ze een dialoog met de architectuur aan gaan.

Zijn werk bestaat uit minimalischtische grafische vormen, strepen of duizelingwekkende patronen in levendige kleuren, fluoriserende kleuren, of puur zwart/wit.

Voor meer info janvanderploeg.com

Bertjan Pot


Het bekendste product van Bertjan Pot is waarschijnlijk de Random Light (1999). De maskers die hij van kleurrijk touw maakt, hebben ook behoorlijk wat aandacht getrokken. Zowel de Random Light als de Masks zijn begonnen als een materiaalonderzoek, wat in feite het startpunt is van elk product dat door Bertjan Pot is gemaakt. Het resultaat is meestal een interieurproduct met een fascinatie voor technieken, structuren, patronen en kleuren. De meeste experimenten beginnen vrij impulsief door een zekere nieuwsgierigheid naar hoe dingen zouden functioneren of hoe iets eruit zou zien. Van daaruit gaat Pot uitdagingen aan met of zonder fabrikanten om mogelijkheden te verkennen en de grenzen te verleggen. De beloning voor elke uitdaging is een nieuwe.

Voor meer info studio Bertjan Pot

Sander Reijgers

sanderreijgers-thumbnailbSander heeft een procesmatige manier van werken. In zijn schilderijen wordt de verf laag over laag aangebracht, waardoor de kleurlagen van verschillende kanten te bewonderen zijn.

‘Het ademt een ritme van discipline. Hij brengt verflagen aan als in een ritueel met haast ceremoniële trekken.’ – Citaat van Galerie Helder.

Voor meer info sanderreijgers.nl

Jochem Rotteveel

Jochem Rotteveel maakt werk dat voornamelijk bestaan uit composities in tape. Het formele onderzoek richt zich op de huid van het werk en de kaders: vouwen, structuur en kleur. Maar ook op de vraag: wat is de grens tussen drager en beeld?

 

Voor meer info jochemrotteveel.com

Ronald Ruseler

Ronald Ruseler (1950) maakt veel reizen over de wereld die ten doel staan voor zijn project ‘De Imaginaire Reis’, waarin hij zijn belevenissen verwerkt in nieuwe werken.

De Imaginaire Reis drukt het verlangen en de nieuwsgierigheid uit naar het andere, het niet gekende.
Het is een dwaaltocht geworden over zeeën, eilanden en continenten. In een poging daadwerkelijk de wereld rond te trekken begon hij ‘westwaarts’ te reizen, met als doel om ooit weer terug te keren naar het punt van vertrek.

Voor meer info ronaldruseler.nl

Simon Schrikker

Simon-Schrikker-thumbnailHet werk van Simon Schrikker is een strijd tussen vorm en inhoud, tussen de verf en het schilderij. Zijn onderwerpen hebben een schijnbare eenvoud.

Simon’s werk flirt met expressieve abstractie: de beelden ontstaan uit het materiaal, maar lijken er eveneens weer in te verdwijnen.

Deze dialectiek is de motor die Simon’s werk stuwt: wat beweegt op het doek is, uiteindelijk, een schilderkunstige gebaar.

Voor meer info simonschrikker.com

Martijn Schuppers

Martijn Schuppers heeft een geheel eigen verfbehandeling ontwikkeld. Timing vormt daarbij een essentieel onderdeel. De werken worden opgebouwd door een dekkende onderlaag. Vervolgens laat Schuppers de tweede verflaag vlak voor het droog is met grote vegen oplossen. Schuppers creëert hiermee authentieke illusies.

Het gaat Schuppers om de handeling van het schilderen, waarmee hij refereert naar een modernistische schilderstraditie. Zijn werk is internationaal bekend en hij heeft vele tentoonstellingen achter zijn naam staan.

Voor meer info schuppers.com

Tonneke Sengers

tonneke-thumbnailb

Het werk van Tonneke Sengers is sterk gerelateerd aan architectuur. Sengers studeerde monumentale vormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie waar, geheel in de traditie van de Arnhemse School, de samenhang tussen beeldende kunst en architectuur centraal stond. Haar muurschilderingen en muursculpturen gaan in dialoog met de architectonische ruimte zelf. Bovendien hebben ze vaak elementaire architectonische aspecten zoals skylines en gevelvlakken als uitgangspunt.

Sengers werkt met minimale middelen: lijnen, rasters en vierkanten. Daarmee worden optimale ruimtelijke effecten gecreëerd. Deze abstract geometrische vormentaal is toepasbaar op elke schaal zonder dat zij aan kracht verliest.

Voor meer info tonnekesengers.nl

Mari Stoel

 

Het werk van Mari Stoel kenmerkt de spontaniteit van een even zorgvuldige als terloopse handeling. Hij combineert zowel twee –als driedimensionaal en de manier waarop hij dat doet ademt een grote vanzelfsprekendheid. Stoel interesseert zich in de fysieke begrenzing en het proces achter het idee, waarin hij de spanning zoekt tussen figuratie en abstractie, noodzaak en overbodigheid.

Voor meer info maristoel.nl

Arthur Stokvis

Arthur-stokvis-thumbnailbStokvis is gefascineerd door de mens en de relatie met zijn omgeving. Hij brengt dit terug in zijn werk en legt de nadruk op de relatie van het werk met de wereld er omheen.

Het gaat hem om het onderzoek van de perceptie. En dan juist over de momenten waarbij de connectie niet soepel verloopt en iemand niet in contact staat met datgene om hem heen.

Voor meer info arthurstokvis.com

Clary Stolte

Het werk van Clary Stolte (Amsterdam) kan het best omschreven worden als object research painting dat bestaat uit een minutieus onderzoek naar materiaal, eigenschappen en gedragingen. Dit leidt tot minimale, maar daarin tegelijkertijd extreme ingrepen. Naast verf gebruikt zij in haar werk industriële materialen maar ook hedendaagse die we van alledag kennen (zeep, shampoo, plakband, kauwgom, lijm). Sleutelwoorden binnen het oeuvre zijn ritmiek, volume, humor, vernieuwing, nieuwsgierigheid en experiment. Maar zij wil vooral het plezier van het werken in het atelier met het publiek communiceren.

Voor meer info clarystolte.nl

Graphic Surgery

Graphic Surgery is opgericht door Gysbert Zijlstra en Erris Huigens. De twee ontlenen hun beeldtaal aan het industriële en stedelijke landschap. Het duo is voornamelijk gefascineerd door de bouwkraan, die nooit bedoeld is om mooi of esthetisch te zijn, en die wat betreft de kunstenaars een universeel symbool is geworden voor de transformatie van steden. Graphic Surgery maakt monumentale muurschilderingen, schilderijen, reliëfs en sculpturen.

Voor meer info graphicsurgery.nl

Koen Taselaar

Het werk van Koen Taselaar (Rotterdam, 1986) is een uniek universum waarbinnen alleen hij de regels bepaalt. Hij werkt vanuit verschillende interesses voor typografie, structuur en subcultuur. Hij maakt objecten van keramiek, tekeningen van posters voor fictieve bands, unieke zeefdrukken en installaties.

Taselaar is voortdurend bezig om zijn brede oeuvre verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld door het leren van nieuwe technieken in diverse residenties.

Taselaar was genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs en had onder meer een solotentoonstelling in Museum Boijmans van Beuningen.

Voor meer info koentaselaar.nl

Boris Tellegen

 

Tellegen werd geboren in Amsterdam en groeide op in een creatief gezin: hij is de zoon van schrijver Toon Tellegen. In 1984 begon Tellegen zijn carrière als graffitischrijver onder de naam DELTA. Samen met onder andere Shoe (Niels Meulman), Jaz (Jasper Krabbé) en Joker vormde hij in de jaren 1980 de graffiti-crew genaamd United Street Artists (USA). Hij wordt gezien als een van de pioniers op het gebied van 3D-graffiti. In 2016 bracht hij de reproductie van zijn schetsboeken (1986 tot en met 1997) uit in het 384 pagina’s tellend boek ‘8697’.

Voor meer info deltainc.nl

Veerle Thoben

Veerle-Thoben-thumbnailbVeerle wil met haar werken inzicht creëren in de constante beweging in het verloop van de tijd.

Haar werken zijn veelal opgebouwd uit snapshots van licht, dat langzaam verstrijkt. Met een continu veranderend lichtspel van schaduwen wil Veerle iets van dat proces registreren.

Voor meer info veerlethoben.nl

Esther Tielemans

Esther Tielemans is voornamelijk bekend om haar geschilderde panelen in epoxy. Deze panelen kunnen soms enorme formaten aannemen, tot aan hele wanden toe, of als vloer- en hoekconstructies. De ervaring van ruimte en architectuur speelt een rol in de opbouw van deze houten panelen en komt in recente werken terug als afbeelding van interieurs met doorkijken naar het landschap, beeldschermen en ‘schilderijen in schilderijen’.

Het werk van Tielemans biedt het publiek een theatrale confrontatie waarbij de toeschouwer een actieve rol krijgt toebedeeld; men kan zich letterlijk door het landschap bewegen en er door heen lopen.

Voor meer info esthertielemans.com

TRIK

Trik-thumbnailbTRIK (1976) Is politiek cartoonist, illustrator, ontwerper en docent illustratie aan de ArtEZ acedemie in Zwolle. Hij plaatst heldere, humoristische kanttekeningen bij het nieuws en fileert met vlijmscherpe beeldtaal situaties tot op het bot. Hij balanceert met zijn werk tussen cartoon en grafisch ontwerp en is in staat door middel van pictografische helderheid en afwisselend subtiele en dan weer harde humor complexe situaties in één beeld te vatten.

Voor meer info illustrik.nl

Vincent Uilenbroek

Uilenbroek-thumbnailb

In essentie gaat het werk van Uilenbroek over het proces van het schilderen en alles wat daar omheen gebeurt. Door toepassing van verschillende concepten die zich verhouden tot de hedendaagse en traditionele schildersuitingen, onderzoekt Uilenbroek de grenzen van de schilderkunst. Beelden die doorgaans worden opgevat als het residu van het proces vormen het uitgangspunt voor een nieuwe abstracte beeldtaal.

Voor meer info vincentuilenbroek.nl

Frans Vendel

Vendel is in zijn werk op zoek naar de balans tussen kleur en vorm. De vorm bepaalt de essentie, de inhoud. Ook de vorm van de drager is een essentieel onderdeel.
Hij werkt met minimale middelen, dat zich vertaalt naar pure abstractie en concrete werken.

Voor meer info frans vendel

Kees Visser

Kees Visser (1948) zijn werk is een onderzoek naar vorm en kleur die al begon in de jaren ’70. Het is een combinatie van conceptuele en Fluxus kunst die vanuit de formele aspecten misschien het beste te vergelijken is met de Stijl, de Nederlandse kunstbeweging die in 1917 werd geïntroduceerd door o.a Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. Door middel van modificaties maakt Visser van verschillende vormen een reeks variaties die hij zeer nauwgezet uitwerkt. Door het aantal mogelijkheden dat ontstaat door bijvoorbeeld een lijn in een rechthoek iets te kantelen ontstaan er nieuwe vormen. Kleur en textuur spelen een belangrijke rol in de uitvoering van het monochrome vlak. Hoewel zijn werk abstract en formeel is heeft zijn werk een bepaalde tactiliteit en sensibiliteit. Visser woonde en werkte lange tijd in IJsland en Frankrijk. Zijn werk is te vinden in privé en bedrijfscollecties wereldwijd. Een retrospectief van zijn werk was te zien in het Matisse Museum in Nice en de National Gallery of Iceland.

Voor meer info kees-visser.com

Jan Maarten Voskuil

jmvoskuil-thumbnailbGebaseerd op de filosofie van Theo van Doesburg, mede-oprichter van de De Stijl, is het werk van Jan Maarten Voskuil verrijkt van rigiditeit en gevoel voor humor.
De cirkel en de rechthoek worden teruggebracht tot hun meest elementaire vormen. Zijn weloverwogen geometrische abstracties – die worden geregeerd door wiskundige principes – verenigen de grens tussen de schilder- en beeldhouwkunst.

Voor meer info janmaartenvoskuil.nl

Coen Vunderink

coenvunderink-thumbnailbIn de werken van Coen Vunderink zijn schilderkunst en beeldhouwkunst nauw met elkaar verbonden.
Vunderink weet in zijn werken een interessante spanning te creëren door een samenspel van ritme, rasters en scherpe lijnen. Terugkerende elementen zijn de doorkijkjes, gecreëerd door herkenbare patronen van bijv. vitrage, luxaflex of palmbladeren.

Vunderink was meerdere keren genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.

Voor meer info coenvunderink.com

Rogér Walschots

Roger Walschots, zeefdruk, kunst online

Rogér Walschots (1974) maakt schilderijen waar het gaat om de handeling en het gebaar. Kleur, compositie, materiaal, structuur en abstractie voeren de boventoon. Zijn werk ontstaat spontaan en vanuit intuïtie. Een veel gebruikt materiaal in zijn werk is fiberglastape en aluminiumtape. Hij creëert hiermee een laag die het beeld opdeelt in een raster. Het geeft richting en een bepaalt een soort orde in zijn vrije uitdrukking. Deels door afbreking of het aantasten van het tape speelt Rogér met de op- en afbouw van beeld.

Walschots studeerde aan de Willem de Kooning Academie en volgde ook een grafische opleiding waar hij veel met zeefdruk bezig is geweest.

Marjolijn de Wit

Marjolein-de-Wit-thumbnailMarjolijn de Wit is geïnteresseerd in de interpretatie van geschiedenis. Zo is zij benieuwd hoe door mensenhanden gemaakte objecten of delen daarvan over honderden jaren worden terug gevonden en worden geïnterpreteerd. Maar ook de misverstanden die daarbij ontstaan gebruikt ze als uitgangspunt voor haar werk.

Marjolijn de Wit zoekt afbeeldingen en objecten of delen van objecten bij elkaar die een verhaal vertellen, vragen oproepen of een situatie veronderstellen. De afbeelding functioneert daarbij niet als venster, maar meer als archeologische illustratie. Zij werkt daarbij vanuit de gedachte van een archeologische vondst; gebruiksvoorwerpen en overblijfselen van vandaag die de fossielen van de toekomst zijn.

Voor meer info marjolijndewit.nl

Michiel van der Zanden

Michiel-vd-zanden-thumbnailbHet werk van Van der Zanden karakteriseert zich door de verbintenis van een uitgesproken artificiële wereld met de realiteit. Hij laat zich inspireren door de menselijke behoefte om elementen uit de echte wereld te simuleren.

Zo brengt hij computerelementen, die gebaseerd zijn op de reële wereld, weer terug naar de aardse werkelijkheid.

Deze transformaties voert hij eveneens andersom uit door observaties van opmerkelijke objecten uit zijn dagelijkse leefomgeving juist om te zetten naar digitaal gerenderde computer graphics. Deze zeefdruk, speciaal ontwikkeld voor Studio Onvervalst, is het resultaat van zo’n uitgewerkte 3D graphic.

Voor meer info michielvanderzanden.nl

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.